Patru capitale europene vor interzice traficul automobilelor timp de o zi

Budapesta, Lisabona, Ljubljana și Stockholm sunt cele patru capitale europene care vor interzice traficul auto timp de o zi, ca parte a unei campanii de promovare a transportului durabil, potrivit Independent. Inițiativa va avea loc pe 22 septembrie și face parte din evenimentele care marchează Săptămâna Europeană a Mobilității.

Anul acesta, 246 orașe din 14 țări vor marca „Ziua fără mașini”. Timp de o săptămână, în aceste localități va avea loc o serie de evenimente care promovează folosirea mijloacelor de transport în comun, bicicleta sau alte forme de deplasare ecologice, în locul mașinii personale, cu scopul de a reduce poluarea.

În timp ce în Londra poluarea aerului a cauzat moartea a 9.500 de persoane în 2010, potrivit unui studiu recent, autoritățile din Paris au adoptat un plan radical de reducere a smogului. Începând cu 1 iulie, autocarele, autobuzele, camioanele și alte vehicule diesel mari înregistrate înainte de septembrie 2001 nu mai pot circula în centrul Parisului, dar pot folosi perifericul, drumul care înconjoară orașul și îl separă de suburbii.

De asemenea, sunt interzise mașinile înregistrate înainte de 1996, dubele și camioanele mici înregistrate înainte de 1997 și motocicletele de dinainte de 2000. Măsurile vor fi și mai stricte în următorii cinci ani. Până în 2020, singurele mașini private care vor putea circula pe străzile din Paris vor fi cele înregistrate după 2011 și motocicletele înregistrate după 2015.

Preluat: www.green-report.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *